Właściwości oleju kokosowego

Jak wygląda i smakuje kokos wie chyba każdy. W sklepach jest dostępny w postaci surowej lub wiórek kokosowych. Jego sok jest perfekcyjnym dodatkiem lub ewentualnie bazą dla alkoholi. Olej kokosowy, pochodzący z twardego miąższu kokosa. Stosuje się go nie jedynie w celach leczniczych oraz kulinarnych, lecz również przy wyrobie kosmetyków. Dzięki swoim szczególnym właściwościom nienagannie nawilża i pielęgnuje skórę oraz włosy, wzmacniając ich konstrukcję oraz bogato odżywiając. Wspiera też gojenie ran oraz wspomaga walkę ze zmianami skórnymi. Olej jest składnikiem nieraz pierwszego tłoczenia. Taki jest zdecydowanie chętniej stosowany w kuchni. Gospodynie znakomicie wiedzą, ze jednym z najlepszych postaci oleju jest właśnie olej rzepakowy. Ma bardzo dobre właściwości.
olej kokosowy nierafinowany

Trzeba również wziąć pod uwagę wszystkie inne formy perfekcyjnych olejów. Choćby sama oliwa z oliwek ma doskonałe zastosowanie w kuchni. Smażenie przez takie oleiste ciecze staje się niezmiernie proste. Wykorzystując z tych tańszych połączeń wolno niemniej jednak nie do końca uwzględnić należyte zastosowanie. Kobiety narzekają, że olej za niezmiernie rozpryskuje się w trakcie smażenia, a to przecież znacząco utrudnia zadanie. W tym celu poprawniej jest zastosować te droższe oleje z uwagi na ich o wiele łatwiejsze wykorzystanie. Olej ma to do siebie, że rozgrzewa się do nadzwyczaj wysokiej temperatury, właśnie dlatego taki rozprysk na skórę jest nadzwyczaj bolesny i skutkuje dosyć poważnymi oparzeniami. Nic nadzwyczajnego, dlaczego potrawy mięsne tak ekspresowo są przegotowywane, skoro olej w kilka minut dokładnie obsmaży całość.
Zobacz video